Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Φυτοφάρμακα στο 45% των τροφίμων!



Πόσα φυτοφάρμακα φάγατε σήμερα; Την απάντηση δίνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) τα αποτελέσματα της οποίας αποκαλύπτουν ότι υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν στο 45% των δειγμάτων τροφίμων που εξετάστηκαν.

Αν και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων κατά την πάγια τακτική της προσπαθεί να υποτιμήσει τέτοιου είδους θέματα υποστηρίζοντας ότι οι δόσεις επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που παίρνουμε υποχρεωτικά κάθε μέρα μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι μικρές, παρέλειψε να εξετάσει τις επιπτωσεις από τα λεγόμενα πολλαπλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, από το λεγόμενο, δηλαδή, «φαινόμενο κοκτέιλ» πολλαπλών υπολειμμάτων. Και το παρέλειψε αν και σύμφωνα με τη μελέτη της πολλαπλά κατάλοιπα βρέθηκαν στο περίπου 28% των δειγμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η EFSA θα πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και αυτό γιατί το μοναδικό ασφαλές υπόλειμμα για τη δημόσια υγεία είναι το μηδενικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου